Herdenking Mijnwerkersstaking 1943 op 29 april 2023; 80 jaar geleden Gedachteniskapel voor de Mijnwerkers in Terwinselen

 

Een van de grootste Nederlandse verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Zuid-Limburgse Mijnwerkersstaking van 1943. Samen met o.a. de Twentse Textielstaking in Twente en de Melkstaking wordt deze golf van verzet tegen dictatuur en onmenselijkheid de April-Mei-Staking genoemd. De Duitse bezetter wist de stakingen door standrechtexecuties te breken. De geest van verzet was echter na de staking groter dan ooit. Vanuit de verschillende betrokken regio’s zal, ook als leerschool voor het heden, op waardige wijze nationale aandacht gevraagd worden voor deze grootse daad van verzet. Op de landelijke televisie zendt BNNVARA binnenkort de documentaire “Staken op leven en dood” uit.

Zaterdag 29 april

– Om 10.00 uur vindt een korte plechtigheid plaats bij het graf van de gefusilleerde mijnwerker Servaas Toussaint op de begraafplaats in Hoensbroek. Een stoet van historische voertuigen zal vervolgens verschillende plaatsen verbinden, die in Heerlen, Kerkrade en Landgraaf herinneren aan de Mijnwerkersstaking.

– Om 13.30 inloop en vanaf 14.00 uur officiële herdenking in Mijn Lunchcafé bij Relim, naast de gedachteniskapel voor de Mijnwerkers, Casinolaan 6 te Landgraaf. Het brede maatschappelijke belang zal gesymboliseerd worden door de deelname van oud-mijnwerkers, scholieren, de commissaris van de koning en de gemeentebesturen van de voormalige mijnbouwgemeenten Heerlen, Brunssum, Kerkrade en Landgraaf.

 

Mede namens het Comité 4 en 5 mei Heerlen, het Nederlands Mijnmuseum, de Stichting Hub Cobben Prijs en het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) bent u van harte uitgenodigd,

 

Louis Palmen Martin van der Weerden, contactpersoon 045-5325094 / 06 15894406

Correspondentie: Spoorzoeker 21, 6466 MD Kerkrade